Friande dom efter protest mot Pegida

Förra året åtalades Hanna* för störande av allmän sammankomst. Hennes brott? Polis och åklagare ansåg att hon skrikit för högt vid en motdemonstration mot rasistiska Pegida i Malmö. Igår kom domen från Tingsrätten – Hanna frikändes!

Hanna kontaktade CSR i samband med åtalet. Liksom många andra som åtalats i samband med demonstrationer hade hon varken fått rätt till offentlig försvarare eller tolk och hennes ord stod mot polisens. CSR kunde hjälpa till med kontakt till ett juridiskt ombud som ställde upp gratis. Pengar till tolk och andra kostnader i samband med rättegången kunde Hanna få tack vare CSR;s Rättshjälpsfond. Fonden är till för att finansiera rättshjälp till personer som åtalas i samband med demonstrationer, och finns till  tack vare donationer och bidrag. Glädjande nog har fonden nu gjort nytta!

Tingsrätten kom fram till att Hanna uppträtt på ett sätt som hade kunnat bedömas som störande av allmän sammankomst, om det till exempel varit fråga om ett möte. Men eftersom det enligt åklagaren har varit fråga om en demonstration ska hon inte dömas för gärningen. En demonstration ryms nämligen inte under begreppet “allmän sammankomst”  som det definieras enligt brottsbalken.

Enligt ordningslagen faller en demonstration under begreppet “allmän sammankomst”, vilket ger polis rätt att omhänderta och köra iväg aktivister under demonstrationer. Men det är i brottsbalken, inte ordningslagen, som straffbestämmelserna finns. Därför är det enligt Tingsrätten inte grund för störande av allmän sammankomst att skrika på demonstrationer.

En dom från Tingsrätten väger inte tungt i svensk rätt. Det är möjligt att kamrater döms annorlunda i framtiden även om de agerat på samma sätt. Situationen för den som åtalas i samband med demonstrationer är alltid särskilt rättsosäker. Polisens vittnesmål väger tungt och inget ekonomiskt stöd erkänns den åtalades försvar. Hör av dig till Centrum för Sociala Rättigheters Rättshjälpsfond om du blir åtalad i samband med en demonstration.

Rädsla för repression från polisen ska aldrig bli en anledning att inte delta i en demonstration. Skrik så högt du vill nästa gång vi demonstrerar mot rasisterna! Och fortsätt stödja Rättsfonden, så bygger vi tillsammans ett skyddsnät för kämpande antirasister!

 

Bankgiro: 595-0381

Swish: 123 106 93 27

Märk överföringen med “Rättshjälpsfonden”.

 

Om du vill veta mer om fallet, rättsfonden eller Centrum för Sociala Rättigheters övriga arbete, kontakta oss här eller läs mer på vår hemsida, www.socialarattigheter.se.

Läs mer om Hanna och Rättshjälpsfonden i tidigare inlägg.

* Hanna heter något annat i verkligheten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *