Ge ditt stöd till åtalade aktivister – bidra till rättshjälpsfonden

En kamrat som är åtalad för störande av allmän sammankomst i samband med No-Pegida-demonstrationen i Malmö förra året behöver ditt stöd. Bidra till rättshjälpsfonden.

För några dagar sedan blev vi kontaktade av Hanna.* Hon är åtalad för störande av allmän sammankomst i anslutning till protester mot Pegida i Malmö förra året. Hennes brott: hon skrek för högt.

Samma vecka dömdes riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) för ohörsamhet mot ordningsmakt efter att ha deltagit i en protest mot Migrationsverkets inhumana behandling av en grupp palestiner. Nu riskerar Hanna 14370263_10154410649125196_3706768960768301956_nliksom Daniel att dömas till dagsböter helt baserat på polisens vittnesmål.

Domen mot Daniel har fått många att höja rösten för demonstrerande aktivisters rättssäkerhet. I fallet stod Daniels ord mot polisens ord. Men trots att polismannen i fråga tidigare kommit med helt ogrundade påståenden valde tingsrätten att gå på polisens linje. Straffet blev 50 dagsböter á 500 kr.

Som tur är har Daniel ett starkt nätverk och många som stödjer honom. Domen kommer att överklagas. Många som drabbas av liknande saker har inte samma möjligheter att försvara sig.

Hanna har inte fått en offentlig försvarare. Hon har fått företräda sig själv i förhållande till polis och åklagare. Hon pratar dessutom inte så bra svenska, vilket har gjort det svårt för henne att hävda sin rätt.

Som tur är har vi hittat en duktig jurist som har åtagit sig att företräda Hanna helt gratis. Men fortfarande kvarstår kostnader för tolk och andra kringliggande utgifter som hon själv måste stå för. Vi letar nu efter bidrag till hennes försvar.

 

Skicka gärna ditt stöd till:

Bankgiro:

595-0381

Swish:

123 106 93 27

 

Allt överskott lägger vi undan till en framtida rättshjälpsfond för aktivister som hamnar i liknande situationer.

Vi måste försvara rätten att protestera! Rädsla för repression från polisen ska aldrig bli en anledning att inte delta i en demonstration.

Om du vill veta om fallet eller Centrum för Sociala Rättigheters arbete, kontakta oss här eller läs mer på vår hemsida, www.socialarattigheter.se.

 

* Hanna heter något annat i verkligheten.

 

  1 comment for “Ge ditt stöd till åtalade aktivister – bidra till rättshjälpsfonden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *