Vems ordning är det som ska upprätthållas?

1vedkw

”Allvarliga ordningsstörningar” på Vellinge torg.

Moderaterna i Vellinge kommun har som ni kanske sett lagt förslag om att införa förbud mot tiggeri på valda platser i kommunen. Detta genom att ändra de kommunala lokala ordningsreglerna.
Vi i Centrum för Sociala rättigheter noterar detta och noterar samtidigt att Moderaterna på riksnivå gör ytterligare utspel om att införa ett nationellt tiggeriförbud, något som Socialdemokraterna säger sig vara beredda att diskutera.

Moderaterna i Vellinge har egen majoritet, Liberalerna i kommunen har redan valt att stödja förslaget, och Sverigedemokraterna lär inte heller vara svårövertalade på kommunmötet om två veckor. Länsstyrelsen i Skåne ska sedan godkänna förbudet, men kommunens M-ledare Carina Wutzler har gjort klart att de kommer att driva saken till domstol och högsta instans.

Den här sortens strategisk processföring är inte ovanlig från högerhåll. Partiet lobbar och debatterar på riksnivå och Svensk Handel går ut och ställer sig positiva till förslaget. Samtidigt driver kommunen frågan politiskt upp till domstol för att få till en politisk förändring nationellt oavsett om det finns politisk majoritet i riksdagen eller inte för ett förbud.

Centrum för Sociala Rättigheter har kontakt med olika personer, föreningar och samfund i Vellinga kommun som är emot ett förbud. Men det är tydligt att frågan är större än för bara Vellinges innevånare, Wutzler och moderaterna försöker driva igenom frågan och öppna för alla kommuner att införande liknande så kallade ordningsföreskrifter. Vi frågar oss: Vems ordning är det som störs? Vems ordning är det som ska upprätthållas? Är det moderatledarens, som snubblar på en person utanför ICA och känner sig kränkt? Är det en ordning där välfärdsföretag kan pumpa ut vinst ur det gemensamma ska värnas men en tvåbarnsmorsa som ber om pengar för att hon inte har råd med medicin ska sättas i häkte, som i Köpenhamn?

Vi har startat en arbetsgrupp inom CSR som ska titta vidare på lagstiftningen kring tiggeriförbudet. Är du intresserad av frågan eller påverkas av den på något sätt och vill vara med så hör av dig till oss!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *